Serviceteam: wie is wie?

Wij streven ernaar om alle voorkomende vragen met betrekking tot stomaverzorging en stomaproblemen snel en efficiënt te beantwoorden.

Indien nodig kan onze verpleegkundige assisteren bij de behandeling van moeilijk oplosbare problemen!

Natuurlijk kunt u ook altijd contact opnemen indien u een proefpakket wilt ontvangen!

U kunt bellen met ons Serviceteam. U krijgt dan een van onze deskundige medewerkers aan de lijn. Wij zijn tijdens kantooruren bereikbaar op: 0800-3300010

Wilt u liever dat uw vraag per mail beantwoord wordt, dan kan dat natuurlijk ook. Stuur dan uw vraag naar: serviceteam@eurotec.nl

Eefje Bedaf - van Erp

Productspecialist

Stomaverpleegkundige
BIG-registratienummer: 19911946530

 

Lenny Musters

Productspecialist

 

Linda Konings

Productspecialist

 

Anna Mulder

Productspecialist

 

Vragen over stomamateriaal

Een gesloten zakje is een zakje dat niet geleegd kan worden. Als het vol is, dan wordt het in zijn geheel gewisseld. Meestal gebruiken mensen met een colostoma deze zakjes, omdat meestal de ontlasting ook dikker is. Bij een open zakje kan het zakje aan de onderzijde open gemaakt worden om zo te legen boven het toilet, en daarna weer sluiten met het klittenband. Dit zakje wordt meestal gebruikt door mensen met een ileostoma, waarbij de ontlasting ook meestal dunner is. Het wil niet zeggen dat u verplicht bent om het betreffende zakje te gebruiken. Als u bijvoorbeeld tijdelijk dunnere ontlasting heeft door medicatie, laxeerschema voor onderzoeken of een andere oorzaak, kunt u ook (tijdelijk) open zakjes gebruiken, zodat u niet zo vaak hoeft te wisselen.

Er is al sprake van lekkage als er ontlasting of urine onder de huidplak komt. Het begint dus bij de stoma zelf. Na een paar uur kan dat pas lekkage geven aan de buitenkant van de plak, naar de kleding toe. Belangrijk is dus om de oorzaak van de lekkage te achterhalen. Is het telkens aan dezelfde kant of rondom de stoma? Is uw buik gelijkmatig of heeft u plooitjes, putjes of littekens? Steekt uw stoma zo'n 2 cm uit op de buik of ligt uw stoma op- of zelfs onder huidniveau of is hij wat scheefgezakt? Is de opening recht vooruit of wat meer aan de zijkant van de stoma? Het belangrijkste is dus het vinden van de oorzaak, daarna kan er gekeken worden wat de beste oplossing is. Er zijn verschillende oplossingen, dus het makkelijkste is om contact op te nemen met het Serviceteam, om voor u de beste oplossing uit te zoeken en u verder te helpen, want inderdaad: lekkage heeft zeer veel invloed op uw dagelijkse sociale leven!

Dat kunt u inderdaad zo zeggen. Wij horen dit van heel veel stomadragers en zorgprofessionals terug. Dit komt omdat wij geen grondstoffen in ons hydrocolloïd gebruiken die mogelijk irritatie of een allergische reactie geven. Zeer zelden hebben mensen last/irritatie van onze plakken. Meer uitgebreide informatie over onze materialen leest u op de pagina over stoma materiaal.

Als het stomazakje opbolt, dan is er een windje in het zakje gekomen. In het zakje zit een koolstoffilter dat ervoor zorgt dat de lucht snel en zonder geur het zakje verlaat, zodat het zakje weer platter wordt zonder dat u het ruikt. Het zakje is niet direct weer plat, dat gaat geleidelijk aan. Eventueel kunt u dit versnellen door rustig op het zakje te drukken.
Het stomamateriaal (1- of 2-delig) is een gesloten systeem en als u jezelf ruikt, dan klopt er iets niet. Controleer allereerst of het systeem goed is gesloten en of er geen sprake is van lekkage. Is dit in orde, dan zou het kunnen betekenen dat het filter onvoldoende werkt. Het filter werkt niet meer wanneer het nat is geworden (van buiten af door douchen bijvoorbeeld, of van binnen door dunne ontlasting) of wanneer deze verzadigd is. Elke fabrikant heeft een ander soort filter met wisselend effect. Het ene filter werkt slechts 4 uur, terwijl het filter van EuroTec gemiddeld zo'n 24 uur werkt. Dit is mede afhankelijk van de hoeveel gasvorming en dat is voor iedereen anders.

Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • De ontlasting is te dik/plakkerig en zakt daarom niet naar beneden. Probeer met uw voeding en door meer te drinken dit aan te passen. Lukt dit niet, dan kunt u bij uw arts medicatie hiervoor krijgen. Wat ook kan helpen is om een beetje slaolie tegen het folie aan de binnenkant van het zakje (tegenover de stoma) te smeren, zodat het glad wordt.
  • Het zakje zit deels in de broek, hierdoor kan het niet verder zakken dan tot de broekband. Zorg dat er meer ruimte komt, door een wijdere broek eventueel in combinatie met bretels, of gebruik een broekafstandhouder/band met cap.
  • Als het zakje volledig platgedrukt wordt, vacuüm wordt getrokken, noemen we dat ‘pancaking’ (zo plat als een pannekoek worden). Het is niet bekend wat de oorzaak is, de darmen onttrekken juist lucht i.p.v. windjes te laten. Soms kan het filter te goed werken, dan helpt dit niet mee. Gebruik een zakje zonder filter of plak het filter af met bijgeleverde stickertjes die altijd in de doos zitten. Is dit effect teveel van het goede; dan kunt u Gore-Tex filtermembraantjes gebruiken. Het filter werkt dan wel, maar langzamer. Soms helpt het ook om voordat u het zakje aanbrengt er lucht in te laten en een schoonmaakgaasje onderin het zakje te laten. Een ander hulpmiddel is de zgn. brug van Laprocare. Dit is een plastic stripje dat u kunt omvormen tot een bruggetje over het stoma heen, dit plakt u aan de buitenzijde van het zakje.

EuroTec organiseert regelmatig Open Dagen i.s.m. ConvaTec Nederland in onze fabriek in Roosendaal. Het is een volledig verzorgd programma van 10.30 uur tot ca. 15.30 met o.a. een uitgebreide rondleiding, workshops over bewegen met een stoma, huidproblemen en ontwikkelingen in de stomazorg. Meer informatie leest u hier. Inschrijven kan via het inschrijfformulier of telefonisch: 0165-594532.

Zeker! Door het materiaal vrijblijvend te proberen ervaart u zelf wat het beste voor uw lichaam is. Graag adviseren wij u, maar beoordelen kunt u zelf alleen door het uit te proberen. Klik hier, vul uw gegevens in en wij bellen zo snel mogelijk om een proefpakket op maat samen te stellen. Telefonisch zijn wij bereikbaar tijdens kantooruren: 0165-594532.

In Nederland worden de meeste producten vergoed. In ieder geval de opvangzakjes en huidplakken. Het is per verzekering verschillend wat de maximale vergoeding voor stomamateriaal is. Dit staat in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering omschreven. De meeste hulpmiddelen worden ook vergoed, maar niet door alle verzekeraars of gedeeltelijk. Daarom hebben wij voor de hulpmiddelen een webshop ontwikkelt, zodat ue toch de benodigde materialen, bijvoorbeeld een remover kunt bestellen voor een voordelig tarief.

www.eurotecshop.nl

Stomamaterialen bestelt u bij een medisch speciaalzaak of apotheek, dus niet direct bij ons. EuroTec is de fabrikant die de materialen ontwikkeld. De medisch speciaalzaak of apotheek is de leverancier die de hulpmiddelen levert. Ervaart u problemen met uw leverancier? Dit horen wij graag terug, samen kijken wij hoe wij u verder kunnen helpen.

In principe kunt u met alle plakken zwemmen. Als u lang zwemt, kunnen de randjes wat slijmerig gaan worden (door het opnemen van vocht). Het kan dan prettig zijn om extra fixatiemateriaal te gebruiken zoals de Circlemate ronde pleister of de huidvriendelijke Varimate Thin stripjes. Dan heeft u hier geen last van.

Wat betreft de zakjes; als u zakjes gebruikt met een filter en dat filter wordt nat, dan werkt het niet meer, met alle gevolgen van dien. Het filter moet beschermd zijn met een (Gore-Tex) filtermembraan. Deze zorgt ervoor dat de lucht er wel uit kan, maar dat er geen water in kan komen. Bij de open zakjes is dit meestal al standaard aangebracht in de fabriek, bij gesloten zakjes niet altijd. Losse Gore-Tex filtermembraantjes lossen dit probleem dan op.

Stomazakboekje

Het stomazakboekje van EuroTec biedt een brede keuze aan oplossingen om optimale zorg aan uw stoma te geven. In het stomazakboekje zijn alle producten overzichtelijk weergegeven per indicatie en aan de hand van veel voorkomende problemen. Ideaal naslagwerk voor stomadragers en professionals. U kunt het boekje gratis aanvragen of gebruik de digitale versie.