Stoma materiaal

Er zijn verschillende soorten stoma’s en 2 type systemen om uw stoma te verzorgen. Hier vindt u meer uitleg en kunt u verschillende producten bekijken.

- Opvangmateriaal: 1 en 2-delige systemen
- De huidplakken van EuroTec
- De stomazakjes van Eurotec
- Het staaffilter
- Geschiedenis van hydrocolloïd

 

Opvangmateriaal: 1 en 2-delige systemen

U weet waarschijnlijk dat er verschillende soorten systemen zijn om uw stoma te verzorgen. We hebben het altijd over een 1-delig en een 2-delig systeem.

Bij het 1-delig systeem vormen het stomazakje en de kleeflaag één geheel.
Bij het 2-delig systeem zijn plak en zakje gescheiden van elkaar.
Verder zijn er nog enkele tussenvormen, die qua eigenschappen tussen 1- en 2-delige systemen inzitten.

De keuze is aan u, het gaat tenslotte om uw stoma en uw leven. Het systeem waarbij u zich het meest prettig en veilig voelt is bepalend. Het moet natuurlijk ook geschikt zijn voor uw stoma, dus geen lekkages geven of uw huid beschadigen. Om uw keuze te vergemakkelijken volgt hieronder een kort overzicht van de mogelijke voor- en nadelen.

1-delig systeem stoma

2-delig systeem stoma

Dunne kleeflaag volgt de contouren van de
huid beter.

Plak is dikker en wat stugger door de flensring.


Zakje wisselen kost meer tijd.


Zakjes zijn snel te wisselen, plak wisselt u 1 à 2 keer per week

Gesloten zakjes wisselt u zo’n 2-3 keer per dag,
open- en urozakjes wisselt u dagelijks. Dit kan
voor een gevoelige huid ongunstig zijn.

De plak blijft 2-4 dagen zitten. Dat geeft de huid meer rust en is dus minder schadelijk.


Als het materiaal eenmaal op de huid zit, is verandering van stand niet meer mogelijk.


Het zakje kan gedraaid worden, terwijl de huidplak blijft zitten.


Heel plat op de buik, nauwelijks zichtbaar.


Is redelijk plat, maar soms toch iets zichtbaar.

De stoma is kwetsbaarder achter alleen een dun laagje plastic van het zakje.

De stoma is beter beschermd door de flens.

Systeem is platter en neemt dus minder ruimte in beslag.

Vraagt iets meer ruimte in de bagage.

1-delige systeem is duurder, omdat de (dure) kleeflaag steeds wordt weggegooid.

2-delige systeem meestal goedkoper (bij goed gebruik).

Kan een schoner ‘gevoel’ geven, omdat alles in één keer wordt verwijderd als de huid gereinigd wordt.

Als het zakje wordt verwijderd zijn stoma en plak eenvoudig te reinigen

Weinig mogelijkheden om met ander typen zakjes of hulpmiddelen af te wisselen.

Universeel systeem; op dezelfde flensring kunnen allerlei typen zakjes, sleeves, pluggen e.d. afgewisseld worden.

Dunnere kleeflaag kan minder vocht opnemen bij transpireren.

 

Stomaring

Er zijn ook 2-delige systemen op de markt waarbij het zakje en de plak geen opstaande flens(ring) heeft, maar waarbij het zakje op de plak geplakt wordt.

 

De huidplakken (of huidplaten) van EuroTec

Welke van de twee 2-delige systemen van EuroTec u ook kiest; alle plakken zijn van een bewezen kwaliteit en gemaakt voor een lange draagtijd en een optimale vochtregulering van de huid.

Zonder enig probleem zullen ze ook hechten op een geïrriteerde of beschadigde huid.
Aan onze plakken worden geen synthetische rubbers toegevoegd.

De SUPERSOFT huidplakken kennen qua zachtheid, soepelheid en draagcomfort hun gelijke niet. Dat komt door het dunne schuimlaagje waarmee ze zijn afgewerkt. Ze zijn ook veiliger dan veel andere plakken, waarvan de stuggere toplaag van kunststoffolie in de stoma kan snijden. Dit euvel is bij SuperSoft plakken uitgesloten. De SUPERFLEX plakken zijn in feite kleine ronde SuperSoft plakken, rondom voorzien van een ademende huidvriendelijke kleefpleister.

 

Het soepele hydrocolloïd volgt de contouren van de huid zelfs als deze enigszins verzonken is. Voor diep verzonken stoma’s zijn er voorgevormde bolle plakken, dit noemen we convex. Er zijn verschillende soorten convex: convex (4 mm diep), extra convex (7 mm diep) of soft-convex (zachtere bolling, 4-7,5 mm diep).

De plakken zijn leverbaar met veel voorgestanste openingen, die ook nog kunnen worden opgerekt, bijvoorbeeld als uw stoma iets ovaal is. U hoeft dus bijna nooit op maat te knippen.

Deze plakken kunnen desgewenst worden gecombineerd met een losse Circlemate pleister.
Mocht u niet goed tegen pleisters kunnen dan kunt u de randen eventueel afplakken met de huidvriendelijke VARIMATE Thin.

De stomazakjes van Eurotec

Alle stomazakjes van EuroTec zijn samengesteld uit meerdere lagen van een hoogwaardige kunststoffolie.
De beige zakjes zijn zowel aan de voor- als achterzijde afgewerkt met een ventilerend laagje non-woven, dat niet alleen bijdraagt aan het draagcomfort maar ook zorgt voor een fraai uiterlijk. Het assortiment biedt gesloten zakjes, open zakjes en urinezakjes. Daarnaast leveren wij ook minizakjes en stomacaps.
Elk zakje is verkrijgbaar in verschillende vormen en afmetingen.

Het aanbrengen van 1-delige zakjes gaat aanzienlijk eenvoudiger met de beige zakjes met een kijkvenster. Tijdens het dragen is de stoma aan het gezicht onttrokken, maar als het nodig is kunt u het kijkvenster openen om de stoma tussentijds te controleren.

 

Het staaffilter

Het staaffilter van EuroTec is bijzonder. Het is omwikkeld met een laag plasticfolie, zodat de gassen aan de buiteneinden het filter binnentreden en over de gehele lengte de werkzame koolstof moet passeren. De afgelegde afstand is aanmerkelijk langer dan bij een rond filter. Tegenover de ca. 13 mm die bij ronde filters gebruikelijk is, staat hier een traject van maar liefst 32 mm. Het werkt daardoor gemiddeld zo'n 24 uur.

In de zakjes met een staaffilter is een extra folielaag aangebracht die het koolstoffilter volledig afschermt van de verdere inhoud van het zakje. In dit afgescheiden gedeelte blijft het filter onder de zwaarste omstandigheden toch droog. Hierdoor zijn de gesloten zakjes ook geschikt voor mensen met dunne ontlasting.

De open zakjes zijn standaard uitgerust met een Gore-Tex filtermembraan om doorlekken of afgeven aan de kleding te voorkomen. Ook beschermt dit witte vierkantje het filter voor binnendringen van vocht (bv. bij zwemmen), zodat het filter toch goed blijft werken. Deze Gore-Tex filtermembraantjes zijn ook los verkrijgbaar.

 

 

Geschiedenis van hydrocolloïd

De introductie van Stomahesive zorgde in de vroege jaren ’70 voor een doorbraak. Voor het eerst was er een kleeflaag die hechtte op een droge èn een vochtige huid, zelfs als deze geïrriteerd was. Sterker nog, een kapotte huid bleek zich onder deze kleeflaag wonderwel te herstellen. Die eenvoudige plakjes van 10 x 10 cm – toen nog zonder flens – kregen al snel de bijnaam ‘kaasplak’, omdat ze zo geel waren. Elk merk zakje kon erop worden vastgeplakt. Die bijzondere kleeflaag – het hydrocolloïd – zou de basis gaan vormen van vrijwel alle latere stomahulpmiddelen, in een samenstelling die tientallen jaren ongewijzigd bleef.

De ingrediënten van deze klassieke kleeflaag waren kostbaar en moeilijk te verkrijgen in een constante kwaliteit. De kleur van hydrocolloïd hing af van het type pectine dat werd gebruikt en kon variëren van lichtgeel (citroenpectine) tot okergeel (sinaasappelpectine).

Aan deze succesvolle formule werd helaas toch gesleuteld. De meeste fabrikanten gingen elastomeren aan hun hydrocolloïden toevoegen in de vorm van synthetische rubbers. Dat zijn relatief goedkope grondstoffen, die de kleeflaag soepeler en elastischer maken. Dat klinkt misschien gunstig, maar die elastomeren nemen wel de plaats in van dure vochtopnemende componenten.

Door de toevoeging van synthetische rubbers gaat het hydrocolloïd verdichten, waardoor de fabrikant meer stabiele en dunnere plakken kan maken. Een plak met synthetische rubbers neemt aanzienlijk minder vocht op. Een hydrocolloïd met elastomeren is veel minder kwetsbaar en kan daardoor langdurig worden opgeslagen in grote rollen, hetgeen voor de fabrikant logistiek aantrekkelijk is. Met een hydrocolloïd in de klassieke samenstelling kan dat doorgaans niet. Ook voor de eindverpakking geldt de besparing bij elastomeerhoudende plakken. Want de klassieke hydrocolloïden moeten goed beschermd worden verpakt in blisterverpakking.

Vochtabsorptie en huidvriendelijkheid van hydrocolloïd

Helaas wordt een hydrocolloïd vaak vooral beoordeeld op dunheid en elasticiteit, terwijl de vochtabsorptiecapaciteit en huidvriendelijkheid van veel groter belang zijn. Een plak van een 2-delig systeem moet gewoon een zekere dikte hebben, om een aantal dagen te kunnen blijven zitten, ook als de gebruiker transpireert. Voorts kunnen mensen overgevoelig zijn voor elastomeren, wat bij klassieke hydrocolloïden vrijwel is uitgesloten.

Aan synthetische rubbers kleven niet uitsluitend nadelen. Bij het Durahesive van ConvaTec dragen speciale elastomeren bij aan het zogenaamde ‘turtle-neck’ effect, waardoor het hydrocolloïd een kraag vormt rond de stoma. Ook kunnen elastomeren zorgen voor een vermindering van kleefresten op de huid na verwijdering van de plak. Misschien gebruikt u al jaren probleemloos plakken met elastomeren. Dan is er niets aan de hand. Maar menig gebruiker wordt tegenwoordig geconfronteerd met een huidplak die veel korter goed blijft zitten op de buik dan vroeger, vooral bij warmer weer.

In plaats van vaker wisselen kan men dan beter overstappen op een hydrocolloïd zonder synthetische rubbers. Een hydrocolloïd dat relatief veel vocht opneemt en langer kan blijven zitten geeft meer zekerheid, is beter voor de huid en bespaart onnodige kosten. Dat een dikkere plak niet minder soepel hoeft te zijn bewijzen de plakken van EuroTec. Die zijn veel dikker dan de meeste andere plakken en tòch soepeler door hun zachte toplaag. En ze zijn volledig vrij van synthetische èn natuurlijke rubbers.